Drie veelgebruikte methoden voor het strippen van hout

 

Er zijn in principe drie stripmethoden voor u beschikbaar – schuren, hitte en chemicaliën – en u zult waarschijnlijk merken dat u er minstens twee gebruikt, ongeacht het stuk. Ongeacht de methode(n) die u wilt gebruiken, u zult het gemakkelijker vinden om het stuk zo ver mogelijk uit elkaar te halen: verwijder lades, beslag, planken enzovoort en behandel ze allemaal apart.

Omdat het mechanisch is, is schuren een meer gecontroleerde manier van strippen, maar het is onwaarschijnlijk dat u alles kunt verwijderen, vooral uit de hoekjes Crest en gaatjes, zonder chemische hulp. De kracht en het gewicht van de bandschuurmachine zijn ideaal als je veel lagen moet doorwerken, vooral verf, maar het is echt niet het juiste gereedschap voor waardevolle meubels.

Je kunt warmte gebruiken, hoewel een steekvlam (blowtorch) veel te gewelddadig is voor meubels. De heteluchtstrippers die tegenwoordig populair zijn, zijn zachter, maar het is nog steeds al te gemakkelijk om het hout te verbranden als je ook maar een seconde wegkijkt. Blaas de verf op en til deze laag voor laag op met een decoratiemes. Hitte werkt niet echt op Franse poetsmiddelen en lakken, behalve de zeer riskante zaak van flitsen, een handelspraktijk waarbij een met meths doordrenkte doek over Franse nagellak wordt geveegd en in brand wordt gestoken. Het is zeer effectief, maar de risico’s zijn duidelijk!

Chemicaliën zijn het meest efficiënt en brengen de minste schade toe aan het hout, maar houd er rekening mee dat zij en hun afval zeer brandbaar zijn; dat ze zeer schadelijk zijn voor huid en ogen, dus u moet een veiligheidsbril en rubberen handschoenen dragen; en dat je ze moet neutraliseren.

Gepatenteerde strippers zijn meestal op basis van methyleenchloride; pasta’s zijn over het algemeen een beter idee dan vloeistoffen, omdat ze aan verticale oppervlakken hechten. Dep de stripper op met een gras- of nylonborstel, of een wegwerpkwast en maak er een klodder van in plaats van te borstelen. Het idee is om een dikte achter te laten die intrekt en de oude afwerking optilt; te dik aanbrengen of te lang een dikke laag laten zitten verhoogt de efficiëntie van het product niet. Werk laag voor laag, schraap met een mes of staalwol voor lastige stukjes.

Kant-en-klare strippers worden meestal geneutraliseerd door water of terpentine, die de was oplost die sommigen van hen gebruiken om snel uitdrogen te voorkomen. Onthoud dat als je oude meubels en fineer te nat maakt, je de lijm gaat smelten. Sommige strippers worden gepromoot als ‘no-wash’, wat handig is, maar (afgezien van fineren) kan het geen kwaad om erover te vegen met water of terpentine.

Bijtende soda is nog steeds populair, zo niet zo gemakkelijk te gebruiken als gepatenteerde strippers. Het moet worden verdikt tot een pasta met wijting, zetmeel of zelfs behanglijm, en zo sterk worden gebruikt als je durft om te voorkomen dat het water het hout te diep nat maakt. Een kilo (2-31b) kristallen in een emmer water zou de juiste consistentie moeten geven. Gebruik het niet op gefineerde stukken en vergeet niet om de kristallen in het water te mengen, en niet andersom. Het maakt ook de vezels donkerder, die opnieuw moeten worden uitgebleekt. Neutraliseer het met azijn.